1938 yılında Abdüsselam Soyarık ustanın kurduğu "Abdüsselam Köftecisi", Necdet Gengeç ve oğlu Oğuz Gengeç sayesinde günümüze kadar gelmiş ve o günden bugüne lezzetini aynı güzellikte korumuştur.
Porsiyonları dolu dolu olan Balaban Kebap' ın İsmi Tatarca'da 'ÇOK' anlamına gelen Balaban kelimesinden gelmektedir.
BALABAN KEBAP'IN HAZIRLANIŞI VE LEZZETİNİN SIRRI
Öncelikle et seçimi ile işe başlanır. Şiş kısmı için özenle seçilmiş dana eti kullanılır. Etin sinirleri temizlendikten sonra tuzlanıp yağlanır ve soğuk hava deposuna konulur.
Soğuk hava deposunda üç gün bekletildikten sonra dördüncü gün etler Balaban Kebap için yeterli yumuşaklığa ve kıvama gelir. Köfte kısmı için sırf dana kaburga eti kullanılmaktadır. Orta yağlı kıyma haline getirilmiş kaburga eti ekmek, rendelenmiş soğan, karabiber ve bir miktar su ilave edilip bolca yoğrulur. Köfte ne kadar çok yoğrulursa o kadar lezzetli olmaktadır.
Balaban Kebap'ın lezzetine lezzet katan ve çok önemli olan ayrıntı kemik suyudur. Dana kemikleri yaklaşık üç saat boyunca kaynatılmak tadır. Bu kemik suyu bir taraftan et ve şiş kızartılırken Balaban Kebap'ın ısıtılmış ve doğranmış özel pidelerin üzerine dökülüp ardından süzülmektedir. Pidelerin üzerine inceltilmiş yoğurt konulur ve yine et suyu ile inceltilmiş tamek sosu dökülür. Şiş ve köfteler konulmadan önce son olarak eritilmiş tereyağı pidelerin üzerine dökülmektedir. Bin bir lezzetle hazırlanmış pidelerin üzerine köfteler konulmakta ve lezzete sunulmaktadır...
AFİYET OLSUN